sobota, 7. julij 2012

07.07. - Prihod v Yangon

Po pristanku na letališču v Bangkoku smo ure najprej premaknili za 5 ur naprej. Letališče je veliko. Mednarodnega dela pri vezanih letih ni potrebno zapustiti, zato po restavracijah 4 ure posedamo do odhoda manjšega 'Thai'-a v Yangon. 







Vzlet skoraj po planu. Ure premaknemo za pol ure nazaj, tako da prehitevamo Evropo le še za 4 ure in pol. V Yangonu, največjem in nekdaj glavnem mestu Myanmara pristanemo nekaj po sedmi uri zvečer.


Kljub drugačnim informacijam je bila menjalnica na letališču še odprta. Tečaj ugoden (1USD=876kyat), zato smo zamenjali kar nekaj kar nekaj zelencev.

Opazili smo še eno novost. Uvedli so bankovce za 10.000 kyat. Ti so še bolj 'novi' kot naši skrbno izbrani dolarji. Super, da nam ne bo treba s sabo nositi kupov bankovcev po 1.000 kyat.

Taksijev je bilo pred vhodom veliko. Ni se nam dalo dosti pogajat. Za 12 USD smo se usedli v veliko ohranjeno Toyoto. No, še preden smo se usedli, sem se razburjal, ker je en domorodec sedel na sovoznikovem sedežu, drugi pa je odprl voznikova vrata in nas priganjal v avto. Ja kam boste pa stlačili nas 5? Aja, pardon. Tu imajo avtomobili volan na desni. 

Mlad šofer se je izkazal za zelo izobraženega. Tako z angleščino, kot tudi z odgovarjenjem na vprašanja: Avti so dragi, ne poznajo avtomobilskega zavarovanja, v Yangonu je promet z motorji prepovedan, lahko vozijo vinjeni- alkotesta ne poznajo, v decimalko natančno povedanega števila prebivalcev  pa si nismo zapomnili. Samo Yangon ima prebivalcev za tri Slovenije.

Po polurni vožnji smo se znašli pred 'Daddy's home' hotelčkom, kjer smo imeli rezervirani sobi za prvo noč. Na stopnicah je posedalo nekaj domorodcev. Ko smo jih pozdravili, so takoj skočili pokonci. Super, prihajajo po prtljago! Pa ja, samo notri so se umaknili... 'Welcome to Myanmar!' 

Po nekaj pregovarjanja glede vnaprej dogovorjene cene in telefonskem klicu šefu, smo potolaženi odšli v sobi brez oken in z vonjem po plesni. To je naš 'Daddy's home'.
Hmm... Nazaj grede bomo zagotovo šli drugam. Lokacija je sicer v redu, vse ostalo pa ne. Tako je če rezerviraš hotel na daljavo, pri čemer na 3/4 mailov ne dobiš odgovora ali pa so v želenem terminu zasedeni.