torek, 2. avgust 2011

Cat Ba - Halong Bay

2.8. (11. dan): Hanoi – Cat Ba
Premik iz Hanoi-a proti vzhodu države. Takoj po zgodnjem zajtrku smo se s taksijem odpeljali na avtobusno postajo Luong Yen, od koder nas je lokalni avtobus ob 7.20 odpeljal na največji otok Halong Bay-a na Cat Ba. V deževnem dnevu smo se z avtobusom prebijali po razritih in poplavljenih cestah. Prevoz z eno vozovnico je bil kombiniran: avtobus, ladjica, avtobus. V Cat Ba smo prispeli okoli 12. ure. Hoteli ob obali zaliva so poceni. Za dve klimatizirani sobi smo plačali vsega 15 USD.


Ogledali smo si marino, tržnico in majhno mestno jedro.




Vreme se je popravilo, tako da smo se odločili za jutri najeti lastno ladjico za celodnevni izlet po Lang Ha in Halong Bay zalivu (150 USD).

3.8. (12. dan): Izlet z ladjico: Lang Ha Bay in Halong Bay
Pred hotelom nas je ob dogovorjeni uri čakala organizatorka, ki nas je naložila na motorje (xe om) in nas odpeljala v pristanišče, kjer nas je že čakala velika lesena barka s posadko treh ljudi: lastnikom, ki je znal angleško, njegovim nečakom, ki je vozil in ženo za pripravo kosila. Ladjica je bila prostorna in s palubo na strehi za sončenje. Že izplutje je bilo lepo, saj smo se vozili mimo plavajočih vasi.


To so 'naselja' hišic na splavih, kjer domačini živijo in v mrežah gojijo ribe, rake in druge morske živali za prodajo. Pokrajina je res slikovita in vredna svojega slovesa.


Všeč nam je bila intima na barki, saj se ni bilo treba ozirati na druge in paziti na stvari. Tudi ustavljali smo se, kjer smo želeli in kopali v lastnem peščenem zalivčku. Opazili smo le, da voda za kopanje le ni tako čista kot bi si želeli. Ustavili smo se tudi za ogled kraške jame s kapniki. Jama Hang Trong je res lepa in ogled je tudi nas, ki smo navajeni Postojnske jame, presenetil. Pričakovali smo kaj precej manjšega.


Kosilo na barki je bilo okusno. Sledil je obisk Monkey island-a, z lepo plažo, kjer pa kljub velikim naporom, nismo našli opic. Dve sta očitno za turiste na ogled praktično na plaži, mi pa smo se odpravili celo preko železne ograje z napisom 'na lastno odgovornost' na drugo stran otoka, vendar o opicah ne duha ne sluha… Tudi prav.


Dan smo zaključili z vožnjo s kajaki dvosedi med strmimi otočki, kjer smo kar konkretno veslali. Izlet je bil odličen in bil resnično maksimalno izkoriščen dan.