nedelja, 31. julij 2011

Ponovno Hanoi

31.7.2011 – nedelja (9. dan): Hanoi
Deževna nedelja v Hanoiju. Naš včerajšnji premik se je izkazal za pravilnega. Danes je bil na sporedu ogled znamenitosti v Hanoi-u (Ho Chi Minh-ov mavzolej in muzej, One pillar pagoda, Temple of literature…). Skratka bil je dan bolj 'na izi'.

1.8.2011 – ponedeljek (10. dan): Hanoi
Za danes smo planirali celodnevni izlet v 60 kilometrov oddaljeno 'Parfume Pagoda', vendar smo zaradi muhastega vremena na hitro najeli avto z voznikom in vodičem. Ogledali smo si okoliški vasici.

V prvi izdelujejo predmete iz keramike, v drugi pa tkejo svilo in iz nje izdelujejo oblačila. Ker pa smo se odločili za bolj pozno uro odhoda, smo po dolgi vožnji (cca 5x smo spraševali za smer) prišli v prvo vasico (Bat Trang) ravno v času, ko vse spi in tudi proizvodnja počiva, v drugo (Van Phuc) pa šele okoli 17. uri, ko je le še nekaj obratov izdelovalo svilo. Odprte so bile le še trgovine, ki pa nas itaq niso zanimale.

Med obema vasicama smo si ogledali še znamenito Thay pagodo. Znana je po tem, da v njej hranijo mumificirano telo učitelja Tu Dao Hanh-a iz 12. stoletja, ki ga enkrat na leto (15.3.) preoblečejo v nova oblačila in postavijo na ogled javnosti za vsega dve uri.

Za nas, ki mamo radi zgoščen urnik je bila bilanca dneva bolj slaba: razmerje vožnje proti ogledom je bilo krepko v korist vožnje. Vožnja sicer ni bila dolgočasna. Ves čas smo se izgubljali (poleg voznika smo s seboj imeli še vodiča), spraševali za smer, spremenili smer vožnje na avtocesti kar čez sredinski kanal, vozili pravi 'off road' po poplavljeni cesti. Terenec je vse cestne napore z lahkoto premagoval.