ponedeljek, 8. avgust 2011

Hoi An

7.8. (16. dan): Hoi An
Zjutraj smo se z avtobusom odpravili proti Hoi An-u. Vozili smo se okoli 5 ur. Zanimiva je bila vmesna pavza, ko so Vietnamci popravljali sprednje kolo (iz nekje potegnili deko, se ulegli in razbijali po podvozju).
Hoi An – nekoč zaspano mesto, ki se je začelo razvijati v sredini 19. stoletja. Leta 1999 je mesto postalo zaščiteno (Unesco).




Svila in različne vrste tkanin so prisotne na vsakem koraku. Ulice so polne trgovin s čevlji in oblekami, z možnostjo izdelave po meri. Vztrajni prodajalci te od jutranjih ur vabijo v trgovine.



Dali smo si delati nekaj poskusnih oblačil. Za 5 srajc in 1 hlače so želeli imeti 120 USD, na koncu smo se sporazumeli za polovično ceno - 60 USD. Bomo videli, če bomo jutri, ko bo vse nared, zadovoljni s kroji. Zvečer smo se sprehodili po starem mestnem jedru ob obrežju reke, ki je zelo lepo in živahno.


8.8. (17. dan): Hoi An
Dan smo začeli bolj lenobno in podaljšali jutranje spanje. Dan smo preživeli s klatanjem s kolesi po centru mesta in bližnji okolici.




Med opoldansko siesto kolesarjenje po ulicah ni problematično, ko pa se lokalci zbudijo je vožnja med piskajočimi motorji in avtomobili kar naporna in nevarna.




Danes smo naročili še 2 para visokih športnih čevljev 'iz kataloga' za 50 USD, da vidimo, če so res takšni mojstri kot se govori.


9.8. (18. dan): Hoi An
Dan namenjen poležavanju na plaži.



Že v jutranjih urah smo si izposodili kolesa in se odpravili naokoli raziskovati peščene plaže in okolico izven središča mesta. Dopoldansko kolesarjenje je bilo več kot prijetno – mirna vožnja in ogledovanje okolice brez hitenja. Naš današnji končen cilj je bila plaža Cuo Dai, ki je iz centra Hoi An-a oddaljena 5 kilometrov.



Po kopanju v Halong Bay-u smo ponovno okusili Južno Kitajsko morje. Toplo je. Ker se je plaža tako prilegla, smo prikolesarili nazaj do hotela šele, ko je bil že mrak.


Hvaljenje krojačev in čevljarjev se je izkazalo za upravičeno. Z nekaj popravki smo bili nad kroji srajc in hlač zadovoljni. Izdelava usnjenih čevljev – lepi in natančni šivi, takšni kot smo jih naročili in si jih zaželeli.