sobota, 6. avgust 2011

Hue

6.8. (15. dan): Hue
Okoli 10. ure smo prispeli v sončen in vroč Hue. Ker nismo bili razpoloženi za hojo po soncu, smo na avtobusni postaji sedli v prvi prosti taksi, ki nas je odpeljal do predela 'backpackerskih' hotelov. Tukaj se pozna vpliv juga in množičnega turizma, saj je bilo veliko restavracij po okusu Evropejcev. Privoščili smo si odlično kosilo v italijanski restavraciji.
Mesto Hue je imelo v preteklosti pomemben vpliv, saj je bilo glavno mesto južnega dela Vietnama. V centru mesta se nahaja utrdba ('Imperial enclosure') s številnimi stavbami, kjer so živeli vladarji Nguyen dinastije z mandarini in služabniki.

Poleg številnih drugih zgodovinskih krajev Vietnama, je bila tudi ta utrdba leta 1968 deležna močnega bombandiranja južno vietnamske in ameriške vojske. Vladarjeva palača je bila požgana z napalmom. Področje je osiromašeno tudi zaradi nestrinjanja zmagajoče komunistične oblasti z logiko cesarske ureditve in njenih simbolov. Področje se sicer obnavlja, vendar v njem nismo začutili tistega zgodovinskega čara, kot ga na primer nudi Prepovedano mesto v Pekingu.


Pogledu na koledar je sledila odločitev, da mesta na raziskujemo dalje in da se že naslednje jutro odpravimo naprej in sicer v 5 ur oddaljeni Hoi An, v mesto krojačev.