sobota, 13. avgust 2011

Mui Ne

13.8. (22. dan): Nha Trang - Mui NePremik v Mui Ne smo opravili v jutranjih urah. Avtobus nas je pobral pred našim hotelom in tako se je začela pot do današnjega cilja. Pot je trajala nekoliko manj kot 5 ur. Predno smo prispeli do mesta smo se z avtobusom ustavili na kosilu tik pred Mui Ne-jem. Vietnamci imajo takšen sistem, da imajo namenske postanke pred trgovinami in restavracijami. Lahek in enostaven zaslužek.


Ko so nas po kosilu odložili v tako imenovanem centru Mui Ne-ja, se je začel lov za hotelom. Hitro smo ugotovili, da nismo v središču mesta, ter da je center 6 kilometrov stran. Poklicali smo taksi in se odpeljali v bungalov na obali. Po izračunu še preostalih dni, ki so nam na potovanju še na voljo, smo se odločili ostati 2 noči.


Mui Ne je 10 kilometrsko razpotegnjeno mesto ob obali. Tu imajo pravo saharsko puščavo, kar se nam je zdelo vredno ogleda.


Dolge peščene plaže, bele in rdeče sipine ter rečna struga "Fairy Stream" (Suoi Tien) so nas prepričale, da za jutri najamemo avto z voznikom. Za spremembo se bomo tokrat vozili z jeepom.


Danes je bil na sporedu ogled mesta in plaže. Popoldan je bil bolj na izi, tako da smo si vse v miru pogledali.

Večerja - čas za ekspirementiranje hrane. Najbolj pogumen je naročil žabje krake in bil po polovici potovanja pripravljen na poskušanje "eksotične" hrane.

14.8. (23. dan): Mui NeTudi nedeljski dan smo pričeli v jutranjih urah. No, za Vietnamce bi bilo to že pozno, vendar naši večeri niso tako kratki. Današnji dan namenjen raziskovanju okolice mesta Mui Ne. Pred hotelom nas je ob dogovorjeni uri pričakal šofer starega jeepa.




Brez težav smo se zbasali notri in se odpeljali naokoli. Naš Vietnamček je znal celo nekaj angleških besed. Najprej smo si ogledali tako imenovano ribiško vasico, kjer smo imeli 5 minut časa za fotografiranje.


Temeljiti smo si ogledali okrogle čolničke, v katerih spretno veslajo in lovijo ribe.

 


Pot smo nadaljevali proti sipinam. Najprej smo si ogledali bele (50ha),



potem še rdeče.



Ugotovili smo, da so sipine precej slabo označene, tako da bi jih sami, kar težko našli. Sipine so izredno lepe in vredne ogleda. Pogled na morje in hribe je enostavno čudovit. Puščavske sanke se niso izkazale za najboljšo alternativo.

Naš izlet se je končal z ogledom rečne struge Fairy Stream (=Suoi Tien), ki je od mesta oddaljena približno 1 kilometer. Po rečni strugi hodiš bos po blatni mivkasti vodi. Vodna gladina je večji del segala čez gležnje, manjši del čez kolena. Ob koncu struge si lahko ogledaš mini kanjon (spominja na Grand Canyon) in vidiš nekaj zanimivih kamnitih struktur.


Zvečer je sledilo pakiranje in premik v naše odhodno mesto (Saigon oziroma Ho Chi Minh City oziroma HCMC).