sreda, 26. junij 2013

26.6. - Zapata

Za povratek iz Camagueya sva se odločila peljati kar po 'Autopista Nacional' (opcija so bile lokalne ceste po severu države) in na poti do Varadera obiskati še polotok Zapata. Na poti do Playa Larga, kjer sva želela prespati, sva se najprej ustavila pri krokodilji farmi (Boca de Guama). Imela sva voden ogled med bazeni krokodilov različnih starosti ob spremljavi roja komarjev, ki so si naju pošteno privoščili. Repelentu navkljub.

Čas naju je že priganjal, zato sva pustila izlet s čolnom na laguno (Laguna del Tesoro) za naslednji dan, ko se bova vračala po isti poti. Nad plažo v kraju Playa Larga sva bila kar malo razočarana. Bila je prazna in zanemarjena. Očitno v tem letnem času karibsko morje ni aktualno. Tu sva bila tudi edina turista. 

Za večerjo je bil na mizi krokodil. Okusno.

Najina Casa je bila čisto ob morju, na koncu zaliva. Dogovorili smo se za ceno, ko pa sva se 'vselila', klima ni delala. Notri vroče, zunaj pa je bil večer in so že začeli pritiskati komarji. Ko sva se pritožila so povedali, da cela vas nima elektrike in da bodo kmalu popravili. In so res. Hvala Bogu, drugače bi šel raje spat v avto.

Med zajtrkom na terasi pred najino sobo je iz morja prilezel rak in se ni dal motiti. Sploh so raki Kubi nekaj povsem običajnega. Prejšnji večer npr. je na najina vrata potrkal lastnik Case in naju peljal na rob terase in z baterijsko svetilko posvetil na vrt ob vodi, na katerem se je okoli paradižnikov paslo nekaj deset rakov. Zvečer zberejo korajžo, pridejo iz vode in se hranijo z vrtninami. Kar sva videla je bila prava invazija. Zajtrk pa sva imela začinjen z nizkim preletavanjem dvokrilca, ki je v zrak spuščal sredstvo za zatiranje komarjev. Pa dober tek.

Tukaj res ni bilo kaj za počet, zato sva se odpravila naprej. Naslednja in končna postaja je bilo izležavanje na plaži kakšnega 'all-inclusive' hotela v Varaderu. Zopet sva se ustavila pri krokodilji farmi in šla na vožnjo s čolnom po Laguna del Tesoro.
 

Čoln je teral na polno. Laguna nič posebnega, se pa tam notri skriva krasen počitniški resort s klimatiziranimi luksuznimi kolibami. Vse v redu, samo ne predstavljam si biti tam zunaj sredi vse te vode med komarji. Je pa lepo. In umaknjeno v tihoto močvirnega območja.